Att göra

ÄTA

Frukost äter du hos oss. Varje morgon dukar vi fram en buffet med kaffe, te, juice, youghurt, ägg, bröd med olika pålägg.

Längst ut på nordöstra udden ligger Åstols Rökeri. Specialiteten är förstås rökta räkor och fisk. Ett annat tips är Gullans fisksoppa, full med havets läckerheter. Här finns också en butik där du kan handla rökt lax och rökta räkor.  www.astolsrokeri.se (OBS! Rökeriet har 2018 nya ägare och öppnar till Midsommar. Vi ser med spänning fram emot vilka läckerheter som kommer att serveras.)

Längre in i hamnen finner du Åstols Café med en fantastisk utsikt över båtlivet. Här finns många rätter att välja på. Här säljs också kaffe, glass, godis och hembakt.

Allt som behövs för en picnic på klipporna finner du i Åstols Handelsbod som har öppet året runt. 

UPPLEVA

Bada kan man göra på många ställen och det finns badstegar utplacerade på många ställen. På västra sidan av ön finns en badplats för de minsta med sandstrand och vattenrutschbana.

Mitt på sydön ligger vår vackra park med träd och blommor. Här finns också en lekplats.

Runt västra udden finns en klippromenad med en fantastisk utsikt över Marstrandsfjorden, fyren Pater Noster och kringliggande öar. Följer du promenaden kommer du så småningom till Röda Stugan. En utkiksplats från krigen som nu används som bl.a. galleri. Under sommaren ställer olika konstnärer ut sina senaste alster här.

Mer att göra….

Om Åstol

Det är fler än Per Lagerkvist som fascinerats av den lilla klippön i Marstrandsfjorden, endast 600 x 400 m stor. De knappt 200 husen ligger mycket tätt – de äldsta runt den utsökta naturhamnen, som vid mitten av 1700-talet gav upphov till etablering av fiskeläget Åstol under pågående sillperiod (1752–1808).
Åstol blev så småningom ett av de ledande fiskelägena på västkusten. Man investerade kraftigt och förnyade sig ständigt. Efter andra världskriget hade man den modernaste flottan på kusten och 1965 fanns här ett 20-tal stora ståltrålare. Mot slutet av 1960-talet såldes hela flottan ut av olika orsaker. Fisket blev inte lika lönsamt och Stenungsunds petrokemiska industrier hade en stor efterfrågan på arbetskraft. I dag finns två mindre fiskebåtar och ett antal hemmafiskare.

Det unika och fascinerande med Åstol är att samhället fortfarande lever – året om. En del utflyttade har återvänt till ön och sommarboende har blivit åretruntboende. 

Du kan läsa mer om Åstol på http://www.astolrock.se